Beata Bishop munkássága és helye a magyar transzperszonális pszichológia,
és az onkopszichológia palettáján

Beata Bishop

A transzperszonális irányzatról írva a hazai események kiemelkedő történésének tartom az általam tisztelve szeretett Beáta Bishop szellemi műhelyét.
(Bagdy Emőke)

Beata Bishop Budapesten született, de élete túlnyomó részét Angliában töltötte. Pályája kezdetén Londonban az akkori legnagyobb, heti 3 milliós példányszámú női lap munkatársa volt, majd szabadúszóként tudósított angol, amerikai és kanadai lapokat. A jungi analitikus pszichológiát Londonban, egyetemista korában fedezte fel; azóta is ez életének egyik fő témája, a hozzá kapcsolódó transzperszonális pszichológiával egyetemben.

1973-ban aktív szerepet játszott a londoni Centre for Transpersonal Psychology megalapításában és a Transzperszonális Workshop (TPW) sorozat felépítésében. Elsők között végezte el a Központ hároméves pszichoterápiás diplomakurzusát. A Barbara Somers és Ian Gordon-Brown vezette képzésről magnófelvételek készültek, és ezek szolgáltak alapjául a 2007- ben magyarul is megjelent „A gyógyító utazás – Transzperszonális pszichoterápia” című könyvnek. Már a könyv bevezető soraiból kicsendül a külső-belső gyógyítás lényege: „Ha megtanuljuk a testi tüneteket a belső probléma jelképeként felfogni – hogy mi miatt nincs jól a lélek – akkor visszatalálhatunk a teljességünkhöz, ahol rábukkanunk az intuíciónkra, az érző szív értékeire, a házi tűzhely melegére. Ám nemcsak ezekre, mert a fejünkre és a szívünkre, az eszünkre és az érzelmeinkre, az ösztöneinkre és a tudásunkra egyaránt szükségünk van, ha szeretnénk, hogy a lelkünk hazataláljon bennünk.” (I.m.21.o.)

A megbetegedés

A hetvenes évek végén Beata a BBC World Service belső munkatársa volt, amikor súlyos rákos megbetegedése miatt kénytelen volt feladni az állását. A sors bizarr kihívása volt számára, hogy nem csak képzése során kereste a teljességhez vezető utat, hanem a szétterjedt malignáns melanómán keresztül is szembe kellett néznie a „mi miatt nincs jól a lélek” kérdésével. Betegségéről és gyógyulásáról szóló könyve, „Ideje a gyógyításnak”, az első transzperszonális szemlélettel  írott történet az élet és halál határvidékén átélt külső és belső utazásról.

A gyógyulás

Betegségéből ezzel a szemlélettel és a diétán alapuló szigorú Gerson terápia segítségével gyógyult meg 1983-ban. Ez a gyógymód a súlyos betegségek eredetét, alap okát gyógyítja tüneti kezelés helyett; optimális táplálékkal és méregtelenítéssel építi fel a megrongált immunrendszert és állítja helyre a teljes egészséget.

Gyógyulása óta Beata célja, hogy ezt a terápiát és egészséges életstílust a világon és kiemelten Magyarországon minél szélesebb körben – előadások, könyvek és cikkek formájában – ismertesse. 2008- ban jelentős szerepet vállalt a dobogókői Gerson Egészségközpont alapítási munkájában és azóta is folyamatosan segíti a központ működését.

 

Megalakul az Egészségforrás Alapítvány

De térjünk vissza 1989- hez, amely jelentős változást hozott Beata londoni életébe. Erről így számol be: „Februárban egy budapesti fiatalasszony, Miklós Kati, ellátogatott Angliába, hogy megnézze a híres bristoli ráksegély központot, mert olyat akart Budapesten létrehozni. Egy véletlen folytán találkoztunk s felajánlottam neki segítségemet. Röviddel ezután, a rendszerváltásra való tekintettel úgy döntöttem, hogy 41 év távollét után ellátogatok szülővárosomba.

Addigra már Kati teljes gőzzel dolgozott az Egészségforrás Alapítvány – EFA – létrehozásán. Engem úgy magával ragadott a lendülete, hogy minden lehető módon támogattam. Például egy rögtönözött előadás keretében elsőként én ismertettem a Gerson terápiát meghívott közönség előtt. Egy újabb látogatás során is előadtam, írtam, kazettákat készítettem, tréninget tartottam a munkatársak számára. Könyvemet kiadta magyarul az EFA,” emlékszik vissza Beata, aki azóta is az EFA tiszteletbeli elnöke.

TPW

A kilencvenes évek elején Ian Gordon- Brown, a londoni Centre for Transpersonal Psychology vezetője megkérte Beatát, hogy segítsen Magyarországon meghonosítani  a Transzperszonális Workshop szériát. Ez nagy kihívás volt: nemcsak lefordítani kellett a londoni anyagot, hanem a magyar fogalmaknak és szóhasználatnak megfelelően átalakítani minden kifejezést és utalást aminek csak angolul volt értelme. Azonban csakhamar beindult a munka és sikeresen lezajlottak az első TPW- k Budapesten. Az EFA köreibe tartozó emberek megtapasztalták azt a különleges átalakító erőt, amit egy-egy tréning jelentett, és azután ők adták szájról szájra a hírét.

Beata ezt írja az első három TPW- ről: „A TPW sorozat választ ad mai zaklatott, talán irány vesztett életünk alapvető kérdéseire – arra, hogy honnan jövünk, hová tartunk, és mi az egésznek az értelme. Hármas ösvényt tár fel előttünk. Az első a hamisítatlan önismerethez vezet, messze túl a szokványos racionális, felületes keresgélésen, az igazmondó belső képek és jelképek segítségével. A második kiszabadít a merőben személyes, ’perszonális’ világképből és rámutat emberi kapcsolataink lényegére, buktatóira és lehetőségeire. A harmadik tudatosítja bennünk a ma gyakran elhanyagolt lelki-szellemi dimenziót, a psziché központját, ami minden belső munka célpontja és hozzátartozik teljességünkhöz.”

Idővel Beata létrehozott öt további TPW-t, olyan témákról mint a Belső Gyermek, az Árnyék, a pszichoszomatika és egyebek. Ugyanakkor, Ian Gordon-Brown kikötésének megfelelően, Ő maga hívott meg és képzett ki olyan szakembereket, akiket alkalmasnak talált TPW csoportvezetői munkára. Ezen a téren Orosz Kati, aki csakhamar a hazai transzperszonális pszicholőgia egyik legjelentősebb képviselője lett, vette át elsőnek a TPW-k vezetését. Majd amikor Kati 1999-ben elinditotta az első integratív TP terapeutaképzést, ebbe is beépült a TPW-k sora, Beata szakmai támogatásával.

Beata könyvei

Könyvei egyre több embert szólítanak meg. Alapműve, „Ideje a gyógyításnak”, nemrég jelent meg második magyarnyelvű, alaposan javított kiadásban. Eddig kilenc idegennyelvű fordításban látott napvilágot.

Beata társszerzője „A Gerson Terápia” című ugyancsak magyarul megjelent könyvnek, amelyet Charlotte Gerson-nal írt meg. Legújabb írása, „Teljes gyógyulás visszaesés nélkül” a hagyományos orvosi kezelésen átesett rákbetegeknek ad tanácsot a testi, lelki, szellemi és kapcsolati szinten várakozó fontos feladatokra, amelyek megelőzhetik a rettegett visszaesést. Ezek a könyvek mind kaphatók az EFA- nál.

Beata saját élete a példa arra, hogy van értelme küzdeni és megtalálni saját utunkat. Annyi derűvel, humorral, olykor öniróniával ír, hogy a daganatos vagy más betegséggel küzdő olvasó már ettől is kicsit más színben látja helyzetét, és talán erőt is merít Beata könyvének e néhány sorából:

„Testem gyógyulásával párhuzamosan átestem egy belső változáson is, amely elsöpörte félelmeim, terheim és elavult értékeim nagy részét, úgyhogy ma szabadabb és teljesebb embernek érzem magamat. Sokkal kevesebbet aggódom és sokkal többet nevetek, mint azelőtt. Aki egyszer eljut a halál mezsgyéjére, majd visszatér egy teljesebb életbe, az már nem is tud aggodalmaskodni.” („Ideje a gyógyításnak”, 7.o.)

 

Irodalom:
Barbara Somers – Ian Gordon-Brown: A gyógyító utazás – Transzperszonális pszichoterápia, Ursus Libri, 2007.
Beata Bishop: Ideje a gyógyításnak, Egészségforrás Alapítvány, 2010.